Blinde Liefde voor Salsa
Als klein meisje zat ik op ballet. Ik was een jaar of twee en heb zelfs meegedaan aan een dansvoorstelling.
Maar… ballet vond ik niet zo leuk… Zwaaien met je handen als een grote vogel en op je tenen staan lopen. Ik hou meer van vlotte tempo dansen. Ik ben dus met ballet gestopt en ik wist niet wat voor dans ik wilde doen. Vanaf dat moment heb ik vele verschillende sporten gedaan: paardrijden, turnen, zwemmen, fietsen, steppen, skeeleren, ijsschaatsen, fitness, aerobics…
Tekst: Gaby Wynia
Bron: Raakvlak 1, 2020. Blad van Oogvereniging OOR&OOG.
Toen ik 16 was gingen mijn ouders en mijn oom en tante op dansles en ik ging mee om te kijken. Ze deden aan stijldansen. Het zag er zo leuk uit dat ik ook op stijldansen wilde. En ja, dat dansen met partner is iets wat ik heel leuk vind: de man leidt, de vrouw volgt en zo dans je samen door de hele zaal heen. Het voordeel om met een partner te dansen, is dat ik als slechtziende vrouw niet hoefde op te letten om geen botsing te maken met andere dansers.
Ik heb Beginners, Brons, Zilver, Zilver Ster, Goud en Goud Ster gehaald. Daarna volgde Topklasse, maar bij Topklasse heb je vaste danspartner nodig en die had ik helaas niet. Ik vond het erg dat ik moest stoppen, ik vond het zo leuk. Toen ben ik Keep Fit gaan doen, dat is een combinatie van individueel dansen en aerobic met aantal leden. Het grappige was: de juf van de Keep Fit was dezelfde juf als bij het ballet toen.
Keep Fit was ook heel leuk en dat bleef ik doen totdat ik ging verhuizen.
Toen leerde ik medio 2002 een man kennen via internet, hij is een (invaller) salsa danspartner en hij vond gebarentaal interessant. Zo leerde ik hem gebarentaal en hij leerde mij salsa dansen. Dat vond ik ook heel leuk. Eigenlijk vind ik salsa nog leuker dan stijldansen: bij salsa dansen heb je geen vaste routine zoals bij stijldansen.
Bij stijldansen zijn de volgorde strikt volgens de regels: je weet wat de volgende dansfiguur wordt. Bij salsa dansen is dat niet: een man bepaald welk dansfiguren hij wilt leiden, voor mij als vrouw dus een verrassing en ook een uitdaging.
Ik wilde heel graag op salsa les, maar dat ging lastig. Bij de meeste reguliere salsa scholen is het erg donker en de lessen gaan heel snel. En de docenten hebben wellicht geen tijd om extra tijd aan je te besteden als je niet snel genoeg kunt zien of horen…
Ik baalde… Totdat ik op vakantie ging naar Egmond aan Zee met de Nederlandse Stichting voor Doofblinden. Ik ontmoette een tolk, zij vroeg of ik zin had om een avondje salsa te gaan dansen. ‘Ja!’ riep ik meteen en toen vertelde ze dat er Blinde Liefde voor Salsa was in Rotterdam. Ik kreeg meteen kriebels in mijn heupen en heb meteen contact opgezocht met de projectleidster van Blinde Liefde voor Salsa in Rotterdam.
Ik kwam daar en zei tegen de projectleidster dat ik in ‘s – Hertogenbosch ook Blinde Liefde voor Salsa wilde opzetten. Dus zo gezegd en zo gedaan: 15 januari 2016 is Blinde Liefde voor Salsa in ‘s – Hertogenbosch geboren! 🙂
Maar… Hoe dans je eigenlijk met een partner als je niet (goed) kan horen en zien?
Nou, ik zal eerst uitleggen hoe het normaal gesproken hoort en vervolgens leg ik uit hoe Blinde Liefde voor Salsa aanpast.
Bij salsa dansen leidt de man en de vrouw volgt hem. De vrouw ziet aan de bewegingen van de man waar toe hij wil dat de vrouw doet.
Bij Blinde Liefde voor Salsa wordt het sturen benadrukt met de handen, dus de vrouwen voelen aan de handen van de mannen hoe hij wil dat de vrouw doet.
Bij mensen die ook nog auditief beperkt zijn, kunnen voelen aan de horende, wanneer de stappen worden gemaakt. In het begin, als ze nog aan elkaar moeten wennen, kan dit door middel van tikken met de vinger op de hand of op de rug/schouder van een dove. Dus ook als de man doof is en de vrouw geeft de ritme aan, blijft de man de leider. Maar het gaat meer om de plezier dan het volgen van de ritme, dus als een vrouw het ritme ook niet zo goed kan horen, is dat niet erg. Ze kunnen op gevoel dansen.
De leraren en de buddy’s hebben een stukje ervaring opgedaan door te dansen met simulatie brillen (en hoofdtelefoons) op, zodat ze ervaren hoe het is als je de danspartner niet (goed) kan zien (en de muziek niet (goed) kan horen). Zo worden ze bewuster van het nadruk op het sturen.
Ook hebben de leraren en de buddy’s meer geduld en worden de cursisten zo nodig individueel les gegeven. De instructies wordt duidelijk en veelal met spraak gegeven en voorgedaan met het sturen van de ervaren danspartner.
En zo kunnen mensen met visuele beperking en doofblinden met veel plezier dansen!
De vestigingen van Blinde Liefde voor salsa zijn:
- Rotterdam, contactpersoon: Annemarie Nodelijk
- ‘s – Hertogenbosch, contactpersoon: Gaby Wynia – van Lierop
- Utrecht, contactpersoon: Esther van Tol
Mailadres: info@blindeliefdevoorsalsa.nl