Tegenwoordig zijn emoticons niet meer weg te denken. De emoticons worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt, in bijvoorbeeld e-mails, sms- en chatberichten. Ze bestaan echter pas zo’n dertig jaar. De Amerikaanse computerwetenschapper Scott Fahlman was in 1982 de allereerste die een emoticon gebruikte met 🙂 en 🙁 . Volgens de wetenschapper konden tekens (zoals dubbelepunt, haakje en puntkomma) prima gebruikt worden om aan te geven of een bericht serieus of juist als grap bedoeld was.
Door: Gijs Brüggemann
Bron: Raakvlak 2, 2019
Echt waar? :-O Ja, het is terecht van hem om ook emoticons toe te voegen 🙂 want schriftelijk ontbreekt echt een emotionele nadruk. Daarom verwart het de lezers vaak of een bericht echt serieus is. :-S Het is belangrijk om wel emoticons te gebruiken, zoals bij een grap. Dan kunnen de lezers er wel om lachen :-D. Dat is ook extra fijn voor doofblinde mensen, want in sommige gevallen is tekst niet altijd helemaal duidelijk voor ze.:-( Dankzij emoticons is het gevoel wel goed uit te drukken. 😀 Dat gaat vaak via chat maar met mailen naar elkaar kun je ook goed emoticons gebruiken. 😉
Tegenwoordig staan er knoppen van emoticons klaar voor je om te kunnen kiezen welke emoticons je wilt versturen naar je ontvanger. Maar soms is het lastig om de juiste emoticons te kiezen. Want als je zeer slechtziend bent kan je bijna niet snel goed de emoticons zien. Dat geeft soms onnodig misverstanden met je ontvanger. Daarom is het erg verstandig om voortaan zelf sneltoetsen in te typen in plaats van emoticons te selecteren.
Extra Tip van Raakvlak;
Je kunt ook via de instelling op je computer eigen sneltoetsen aanmaken op het toetsenbord:-) zodat je je eigen voorkeur kan kiezen om snellere sneltoetsen te gebruiken. Zo kun je zowel woorden als een hele zin afkorten en versturen! Dan kun je zelf afkortingen bedenken bijvoorbeeld;
Feb = februari
Aub = alsjeblieft
Tz = tot ziens
Vz = verzekering
Kzt = kom zo terug…
Ibe = ik ben er!
Gg = Groet Gijs
hmgb = Hallo, mijn naam is Gijs Brüggemann
Efd/Efw = Een fijne dag/Een fijn weekend!
Je kunt ook een slimme truc gebruiken zoals: van kleine letters naar grote letters, dan hoef je niet elke keer shift of caps in te drukken terwijl je typt!
a en h intikken zonder spatie => AH
m en m wordt één woord met twee hoofdletters => MediaMarkt
“denbosch” => Den Bosch (het wordt automatisch hoofdletters en spatie!)
Als je mij vraagt: Hoe zit het met Oogvereniging – OOR&OOG ? Ja, dat kan ook eenvoudig met afkorting bv. Oogeoe of oogoo of ogo dus het maakt niet uit welke afkorting je wilt gebruiken. 😀
Nog een speciale tip van mij! Je kunt ook speciaal code aanmaken om je huis-/afspraakadres, mobielnummers, of zelfs ID nummers weergeven en versturen! Heel eenvoudig!
Mobgb = 0624958279 (Haha nee het is niet mijn mobiel, gewoon fictie van mij)
Mijnadres = Raistraat 123, 1176 VB Amsterdam (ook niet mijn persoonlijk adres)
Lidnummer = 0837594ADR
Dan wordt het automatisch bewerkt met alle programma’s waaronder WhatsApp/Berichten, Facebook/Twitter, mailbox, Word, enzovoorts. Dus je kunt voortaan een afkorting intypen en voilà opsturen! Het is ook extra handig voor brailleregel gebruikers! Dan hoef je niet meer zo’n lang woord in te typen. Hou er wel rekening mee dat je dit niet kan gebruiken als het woord bekend is met Nederlandse woorden, bijvoorbeeld bij ben = benieuwd. Dan moet je goed nadenken om een andere afkorting te gebruiken, bijvoorbeeld Bwd of Bnw. Bedenk gewoon zelf welke afkorting het beste is voor je! GOOD LUCK!! (Y) (H)
Bekende emoticons met hun code. [Sluiten]
fig. code betekenis
<1.png> 🙂 of 🙂 lachend
<2.png> 😀 of 😀 of :-d of :d uitbundige lach
<3.png> !-) of !) knipoog
<3_b.gif> 😉 of 😉 knipoog
<4.png> :-O of :O of 😮 of 😮 verrast
<5.png> 😛 of 😛 of :-p of :p uitstekende tong
<6.png> (H) of (h) of B-) of B) verhit
<7.png> :-@ of :@ kwaad
<8.png> :-$ of :$ blozend
<9.png> :-S of :S of :-s of :s verward
<10.png> 🙁 of 🙁 droevig
In onderstaande link kun je nog meer bekende emoticons met hun code vinden: